Go to content Go to search

ΠΩΣ ΝΑ ΕΓΚΑΤΑΣΤΗΣΕΤΕ
ΕΝΑ ΞΥΛΙΝΟ ΔΑΠΕΔΟ

Πώς να εγκαταστήσετε το ξύλινο δάπεδο Quick-Step

Βρήκατε το ξύλινο δάπεδο των ονείρων σας; Χάρη στο σύστημα κουμπώματος Uniclic® (Multifit), μπορείτε να το εγκαταστήσετε αμέσως, χωρίς κόπο. Σηκώστε μανίκια!

ΚΑΝΤΕ ΤΟ ΜΟΝΟΙ ΣΑΣ

 • Εγκαταστήστε το δάπεδο μόνοι σας με το βολικό σύστημα κουμπώματος Uniclic (Multifit)
 • Συμβατό με επιδαπέδια θέρμανση
 • Διατίθενται φιλικές προς τον χρήστη οδηγίες εγκατάστασης και βίντεο

Αναλυτικός οδηγός

Πώς να εγκαταστήσετε το δικό σας ξύλινο δάπεδο Quick-Step

ΒΗΜΑ 1: Επιλέξτε τον τύπο εγκατάστασης: κουμπωτή ή κολλητή

Τα ξύλινα δάπεδα μπορούν να εγκατασταθούν με δύο τρόπους: με κουμπωτή –γνωστή και ως ‘πλωτή–’ εγκατάσταση ή με κολλητή εγκατάσταση. Αν επιλέξετε την κουμπωτή μέθοδο, θα είναι ευκολότερο να αντικαταστήσετε μεμονωμένες σανίδες αν χρειαστεί, χωρίς να καταστρέψετε το υπόλοιπο ξύλινο δάπεδό σας. 

Σας συμβουλεύουμε να ελέγχετε πάντα τις οδηγίες εγκατάστασης για το δάπεδό σας και τη μέθοδο εγκατάστασης πριν ξεκινήσετε.  

ΒΗΜΑ 2: Προετοιμάστε το υποδάπεδό σας

Το επόμενο βήμα εξαρτάται από τον τύπο του υποδαπέδου με το οποίο εργάζεστε, επομένως θα πρέπει να το ελέγξετε. Συνιστούμε ανεπιφύλακτα να εργαστείτε σε επίπεδο, σταθερό και καθαρό υποδάπεδο. Μην ξεχάσετε να ελέγξετε για τυχόν χαλαρά μέρη, όπως σκλήθρες, χαλαρές σανίδες ή πλακίδια κ.λπ. 

Πόσο μεγάλοι μπορούν να είναι οι αρμοί στο υπάρχον δάπεδο με πλακίδια; Πώς μπορείτε να εξομαλύνετε τις ακανόνιστες επιφάνειες;

Τι γίνεται με την υποδαπέδια θέρμανση; Αφιερώστε επαρκή χρόνο για να διαβάσετε τις οδηγίες εγκατάστασης ώστε να είστε πλήρως προετοιμασμένοι για να ξεκινήσετε!

ΒΗΜΑ 3: Επιλέξτε το υπόστρωμα ή την κόλλα

Η επιλογή του σωστού υποστρώματος ή της κόλλας –ανάλογα με την προτιμώμενη μέθοδο εγκατάστασης– είναι ένα πολύ σημαντικό βήμα που θα σας επιτρέψει να εγκαταστήσετε το ολοκαίνουργιο ξύλινο δάπεδό σας χωρίς κόπο. 

Τα ειδικά σχεδιασμένα υποστρώματα Quick-Step είναι ανθεκτικά στην υγρασία, παρέχουν μόνωση, μειώνουν τον θόρυβο και εξομαλύνουν αυτόματα τις επιφάνειες. Χάρη στη λεία ανώτερη επιφάνεια, η εγκατάσταση του ξύλινου δαπέδου και η μετέπειτα διασφάλιση επαρκούς διαστολής γίνεται παιχνιδάκι. 

Προτιμάτε κολλητή εγκατάσταση; Σας καλύπτουμε και σε αυτή την περίπτωση, με κόλλα υψηλής ποιότητας που θα αντέξει μια ζωή και θα διατηρήσει το ξύλινο δάπεδό σας στη θέση του.

ΒΗΜΑ 4: Συγκεντρώστε τα εργαλεία σας

Θέλετε να γλιτώσετε τα πέρα-δώθε στο κατάστημα σιδηρικών και μερικές αχρείαστες διακοπές κατά την εγκατάσταση; Βεβαιωθείτε ότι έχετε στη διάθεσή σας μερικά απαραίτητα εργαλεία πριν ξεκινήσετε.

Ένα σφυρί και ένα πριόνι είναι σίγουρα αυτονόητα, αλλά υπάρχουν πολλά άλλα εργαλεία που θα κάνουν τη ζωή σας πολύ πιο εύκολη.

ΒΗΜΑ 5: Εγκαταστήστε το υπόστρωμά σας

Αν επιλέξετε να εγκαταστήσετε το ξύλινο δάπεδό σας χρησιμοποιώντας υπόστρωμα, ώρα να ξεκινήσετε! Αν προτιμάτε κολλητή εγκατάσταση, μπορείτε να προχωρήσετε στο βήμα 6.

 • Ξετυλίξτε το υπόστρωμά σας και σπρώξτε το όσο το δυνατόν πιο κοντά στον τοίχο. 
 • Τοποθετήστε μία σειρά κάθε φορά και φροντίστε να εργάζεστε προς την ίδια κατεύθυνση προς την οποία σκοπεύετε να τοποθετήσετε το δάπεδό σας (βλ. βήμα 6). 
 • Χρησιμοποιήστε την αναδιπλούμενη αυτοκόλλητη λωρίδα για εύκολη εγκατάσταση του υποστρώματος με ενσωματωμένη προστασία από την υγρασία. Όταν δεν είναι δυνατή η χρήση της αναδιπλούμενης αυτοκόλλητης λωρίδας, χρησιμοποιήστε αυτοκόλλητη ταινία για να συνδέσετε τις σειρές μεταξύ τους, ώστε η εγκατάσταση να είναι ανθεκτική στην υγρασία. 

ΒΗΜΑ 6: Τοποθετήστε το ξύλινο δάπεδό σας

Οι ακόλουθες οδηγίες απαιτούνται τόσο για την κολλητή όσο και για την πλωτή εγκατάσταση.

 1. Αρχικά, ελέγξτε πόσες σειρές από ολόκληρες σανίδες θα χρειαστείτε διαιρώντας το πλάτος του δωματίου με το πλάτος μιας σανίδας.

 2. Κάντε ένα σημάδι στον τοίχο στο σημείο στο οποίο θα τοποθετήσετε την τελευταία ολόκληρη σανίδα. Η τελευταία σανίδα θα πρέπει να έχει πλάτος τουλάχιστον 4 cm για εύκολη εγκατάσταση.

 3. Αφαιρέστε τις σανίδες από τη συσκευασία και ανακατέψτε τις για να αποφύγετε την τοποθέτηση πανομοιότυπων μοτίβων και χρωματικών παραλλαγών πολύ κοντά μεταξύ τους.

 4. Για βέλτιστα αποτελέσματα, αρχίστε να τοποθετείτε την πρώτη σειρά από ξύλινες σανίδες παράλληλα με τον μακρύτερο τοίχο, αλλά όχι σε ευθυγράμμιση προς αυτόν (επειδή οι τοίχοι σπάνια είναι απόλυτα ευθείς).

 5. Φροντίστε να εναλλάσσετε τη στοίχιση των σανίδων, έτσι ώστε οι ενώσεις των διαδοχικών σειρών να μην είναι ποτέ στη σειρά. Συνιστούμε να αφήσετε απόσταση τουλάχιστον 30 cm μεταξύ τους.

 6. Κουμπώστε την πρώτη σανίδα της δεύτερης σειράς στην πρώτη σανίδα της πρώτης σειράς (βλ. βίντεο) και συνεχίστε με αυτόν τον τρόπο.

ΒΗΜΑ 7: Πριονίστε το ξύλινο δάπεδό σας

Λυπούμαστε, αλλά δεν μπορείτε να το αποφύγετε: θα πρέπει να πριονίσετε το ξύλινο δάπεδό σας, προκειμένου να βεβαιωθείτε ότι θα ταιριάξει απόλυτα στον χώρο σας. Αλλά μην ανησυχείτε! Θα σας δείξουμε ακριβώς πώς να το κάνετε και θα εκπλαγείτε με το αποτέλεσμα.

Φορέστε γάντια και χρησιμοποιήστε ένα μολύβι, για να σχεδιάσετε τις γραμμές κοπής. Πριονίζετε πάντα τις σανίδες με την ανώτερη επιφάνεια με τη διακόσμηση στραμμένη προς τα πάνω.

ΒΗΜΑ 8: Φινίρετε το ξύλινο δάπεδό σας με στυλ

Με το ξύλινο δάπεδο πλέον στη θέση του, έχετε σχεδόν τελειώσει! Τώρα, μπορείτε να ολοκληρώσετε το έργο σας με ασορτί σοβατεπιά, προφίλ φινιρίσματος και άλλες τελικές πινελιές. Άλλωστε, η ομορφιά κρύβεται στις λεπτομέρειες.