Go to content Go to search
Βιώσιμα πρεσαριστά, βινυλικά και ξύλινα δάπεδα Quick-Step

ΒΙΩΣΙΜΑ ΔΑΠΕΔΑ

Δάπεδα Quick-Step: διαρκής καινοτομία με γνώμονα τη βιωσιμότητα

Η ποιότητα και η καινοτομία είναι οι κινητήριες δυνάμεις που μας έχουν εξασφαλίσει μια ηγετική θέση στη βιομηχανία των δαπέδων. Δεν βελτιώνουμε συνεχώς τα προϊόντα μας μόνο ως προς τον σχεδιασμό και την απόδοσή τους, αλλά και ως προς τη βιωσιμότητά τους. Διαβάστε για τις προσπάθειές μας με στόχο την κυκλικότητα, την εξοικονόμηση ενέργειας και τον έλεγχο των εκπομπών.

Πρωτοπόρος στην κυκλικότητα


Η βιωσιμότητα είναι στο DNA μας

Η UNILIN –ο όμιλος πίσω από την Quick-Step– ήταν πάντα πρωτοπόρος στην κυκλική οικονομία. Το 1960, παρουσιάσαμε το άχυρο λίνου –ένα βιοαπόβλητο από τη βιομηχανία του λίνου– για την παραγωγή μοριοσανίδων. Έκτοτε, οι ανανεώσιμες πρώτες ύλες ήταν πάντα στο επίκεντρο της επιχειρηματικής μας δραστηριότητας: από το άχυρο λίνου μέχρι το ανακτημένο ξύλο.


Μια δεύτερη ζωή για το ξύλο

Είναι σαφές ότι η συνεχής αξιοποίηση νέων πρώτων υλών δεν είναι βιώσιμη. Γι' αυτό, ο ξύλινος πυρήνας των πρεσαριστών και ξύλινων δαπέδων Quick-Step περιέχει μόνο ανακτημένο ξύλο. Πρόκειται για ξύλο που συλλέγεται από πριονιστήρια, διαδικασίες βιώσιμης δασικής διαχείρισης και συντήρηση του οδικού δικτύου … το οποίο σε άλλη περίπτωση θα καιγόταν ή θα απορριπτόταν.

Η βιωσιμότητα είναι στο DNA της Quick-Step

Μέγιστη χρήση των πρώτων υλών

Δεδομένου ότι τα δέντρα διαδραματίζουν κρίσιμο ρόλο στην καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής και στην τόνωση της βιοποικιλότητας, πρέπει να τα χειριζόμαστε με προσοχή. Γι' αυτό χρησιμοποιούμε αργά αναπτυσσόμενα είδη, όπως τη βελανιδιά, μόνο στις ανώτερες στρώσεις των ξύλινων δαπέδων μας. Ο πυρήνας των πρεσαριστών και ξύλινων δαπέδων μας αποτελείται είτε από ξύλο από γρήγορα αναπτυσσόμενα δέντρα (έλατο, εβέα …) είτε από ινοσανίδα υψηλής πυκνότητας (HDF) που κατασκευάζεται από ανακτημένο ξύλο. Για τις σειρές ξύλινων δαπέδων Variano και Intenso, δημιουργήσαμε μοναδικά σχέδια χρησιμοποιώντας μικρά κομμάτια ξύλου που διαφορετικά θα κατέληγαν στα απόβλητα. Με αυτόν τον τρόπο, αξιοποιούμε κάθε δέντρο στο μέγιστο δυνατό.


Βιώσιμη δασική διαχείριση

Η βιώσιμη δασική διαχείριση περιλαμβάνει τη συγκομιδή δέντρων με γνώμονα την προστασία του πλανήτη μας και της βιοποικιλότητας, αποτρέποντας την κοπή των δέντρων με ταχύτερο ρυθμό σε σχέση με τη φύτευση νέων. Μεγιστοποιούμε τη χρήση ξυλείας από αραίωση δασών, δηλαδή ξυλείας που πρέπει να υλοτομηθεί ώστε να διατηρούνται υγιή τα δάση –όπως μικρά ή λυγισμένα δέντρα που θα μπορούσαν να εμποδίσουν την ανάπτυξη άλλων δέντρων– αλλά είναι εξαιρετικά κατάλληλη για την κατασκευή δαπέδων. Χρησιμοποιώντας ξυλεία από δάση βιώσιμης διαχείρισης, είμαστε βέβαιοι ότι ο τρόπος προμήθειας της ξυλείας μας δεν συμβάλλει στην αποψίλωση των δασών.

Τα δάπεδα Quick-Step κατασκευάζονται από ξύλο από δάση βιώσιμης διαχείρισης

Διαφάνεια για το βινύλιο

Εκτός από το ανθρακικό ασβέστιο –ένα υλικό που είναι διαθέσιμο σε αφθονία– και το εσωτερικά ανακυκλωμένο PVC, περίπου το ένα τέταρτο ενός βινυλικού δαπέδου Quick-Step κατασκευάζεται από ‘παρθένο’ ή νέο PVC, το οποίο παράγεται από χλώριο (κοινό αλάτι) και αιθυλένιο (αργό πετρέλαιο). Γνωρίζουμε πολύ καλά ότι το πετρέλαιο είναι ένας μη ανανεώσιμος πόρος, γι' αυτό δίνουμε ιδιαίτερη προσοχή στην κατασκευή βινυλικών δαπέδων που μπορούν να χρησιμοποιούνται για πολύ μεγάλα χρονικά διαστήματα, έως και 25 χρόνια.  

Υπεύθυνη κατασκευή βινυλικών δαπέδων Quick-Step
Εστιάζουμε στην ανακυκλωσιμότητα των δαπέδων Quick-Step

Εστίαση στην πρόοδο

Ήδη από τη φάση του σχεδιασμού, θέτουμε τις σωστές ερωτήσεις για να βελτιστοποιήσουμε τη βιωσιμότητα των δαπέδων μας. Ποια χημικά δυσχεραίνουν την ανακύκλωση; Ποιες πρώτες ύλες θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν ως εναλλακτικές; Πώς θα επεκτείνουμε τον κύκλο ζωής των προϊόντων μας; Η ομάδα Έρευνας και Ανάπτυξής μας αναζητά τις καλύτερες απαντήσεις σε αυτές τις ερωτήσεις καθημερινά, προκειμένου να συνεχίσουμε να βελτιώνουμε την ανακυκλωσιμότητα των δαπέδων μας.

Σεβασμός προς τον πλανήτη


Καταπολέμηση της υπερθέρμανσης του πλανήτη

Για να περιοριστούν οι συνέπειες της υπερθέρμανσης του πλανήτη, η Συμφωνία του Παρισιού θέτει μερικούς δύσκολους στόχους προκειμένου να μειωθεί η υπερθέρμανση του πλανήτη στον 1,5°C το μέγιστο. Η UNILIN –η ομάδα πίσω από την Quick-Step– αποφάσισε να λάβει όλα τα δυνατά μέτρα προκειμένου να επιτευχθεί ο πλέον φιλόδοξος στόχος του 1,5°C μέχρι το 2050. Οι στόχοι μας αξιολογούνται από την πρωτοβουλία Science Based Targets – μια πρωτοβουλία τρίτων που προάγει τις βέλτιστες πρακτικές στο πλαίσιο αυτού του αγώνα. Είναι εξαιρετικά κρίσιμο να δράσουμε δυναμικά μέχρι το 2030 και γι' αυτό έχουμε θέσει μερικούς πολύ φιλόδοξους βραχυπρόθεσμους στόχους που θα ακολουθηθούν από μια πιο σταδιακή πορεία προς τις καθαρές μηδενικές εκπομπές το 2050.

Το εργοστάσιο βιομάζας της UNILIN μετατρέπει τα απόβλητα σε πράσινη ενέργεια

Η μισή από την παραγωγή του ομίλου μας
τροφοδοτείται από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Ανανεώσιμες πηγές ενέργειας

Η UNILIN έχει επενδύσει σε δύο εργοστάσια βιομάζας για τη μετατροπή της σκόνης ξύλου και των μη ανακυκλώσιμων αποβλήτων ξύλου σε πράσινη ενέργεια. Αυτή η ενέργεια εξυπηρετεί τις δικές μας διαδικασίες παραγωγής – η υπόλοιπη διατίθεται στο ευρύ κοινό μόνο μετά από αυτό. Επιπλέον, βασιζόμαστε στην ενέργεια από ανεμόμυλους και φωτοβολταϊκά πάνελ. Ως αποτέλεσμα, περίπου η μισή από την παραγωγή του ομίλου μας σήμερα τροφοδοτείται από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.


Ευρωπαϊκό πρόγραμμα ενεργειακής απόδοσης

Η UNILIN συμμετέχει στο Ευρωπαϊκό πρόγραμμα ενεργειακής απόδοσης με τα περισσότερα από τα βελγικά εργοστάσια παραγωγής της. Αυτό το πρόγραμμα διασφαλίζει ότι προσδιορίζονται και εφαρμόζονται όλα τα μέτρα εξοικονόμησης ενέργειας και ότι η χρήση της ενέργειας παρακολουθείται και ελέγχεται σε καθημερινή βάση. Η εξοικονόμηση όσο το δυνατόν περισσότερης ενέργειας και η μεγιστοποίηση της χρήσης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας είναι οι βασικοί στόχοι.

Η UNILIN βασίζεται στην πράσινη ενέργεια από ανεμόμυλους και φωτοβολταϊκά πάνελ

Καθαρός αέρας στους εσωτερικούς χώρους


Δάπεδα χαμηλών εκπομπών

Το μεγαλύτερο μέρος της ζωής σας το περνάτε σε εσωτερικούς χώρους και γι' αυτό είναι τόσο σημαντική η ποιότητα του αέρα στο σπίτι σας. Επηρεάζεται από πολλούς παράγοντες: τον αερισμό, τα κεριά, τα καθαριστικά προϊόντα, ακόμη και τα υλικά που χρησιμοποιούνται στους εσωτερικούς σας χώρους, όπως τα δάπεδα. Ελαχιστοποιούμε τις εκπομπές επιβλαβών ουσιών κατασκευάζοντας τα δάπεδά σας στις εγκαταστάσεις μας στον μέγιστο δυνατό βαθμό, γεγονός που σημαίνει ότι γνωρίζουμε ακριβώς τι υλικά περιέχουν.


Ελάχιστες εκπομπές πτητικών οργανικών ενώσεων (ΠΟΕ)

Χάρη στην εσωτερική παραγωγή μας, καταφέρνουμε να ελαχιστοποιήσουμε τις εκπομπές ΠΟΕ (πτητικές οργανικές ενώσεις), οι οποίες είναι οργανικές χημικές ουσίες που έχουν υψηλή πίεση ατμών σε θερμοκρασία δωματίου. Ένα παράδειγμα ΠΟΕ είναι η φορμαλδεΰδη η οποία επίσης εκπέμπεται από το ξύλο. Οι εκπομπές φορμαλδεΰδης των πρεσαριστών και των ξύλινων δαπέδων μας είναι αμελητέες και 10 φορές χαμηλότερες από τα πρότυπα της ΕΕ, ενώ στα βινυλικά μας δάπεδα δεν ανιχνεύεται φορμαλδεΰδη. Αυτό εκφράζεται στις ετικέτες A (ξύλινα), A+ (πρεσαριστά, βινυλικά) και M1 (πρεσαριστά, βινυλικά) που φέρουν τα προϊόντα μας.

Τα δάπεδα Quick-Step έχουν πολύ χαμηλές εκπομπές

Οι ετικέτες και οι πιστοποιήσεις μας

Η UNILIN συμμορφώνεται με όλα τα νομικά προβλεπόμενα περιβαλλοντικά και υγειονομικά πρότυπα. Ωστόσο, ως εταιρεία με ηγετική θέση στη βιομηχανία των δαπέδων παίρνουμε πολύ σοβαρά τις ευθύνες μας και υπερβαίνουμε τους κανονισμούς, ώστε να είμαστε προετοιμασμένοι για τις μελλοντικές προκλήσεις. Γι' αυτό κάνουμε ένα βήμα ακόμα πιο πέρα εξασφαλίζοντας οικειοθελώς διάφορες προαιρετικές πιστοποιήσεις.

 • ετικέτα εκπομπών A και A+

  A και A+

  Το ανώτατης κατηγορίας πιστοποιητικό διαχείρισης εκπομπών, το οποίο πιστοποιεί τις πολύ χαμηλές εκπομπές.
  Το ανώτατης κατηγορίας πιστοποιητικό διαχείρισης εκπομπών, το οποίο πιστοποιεί τις πολύ χαμηλές εκπομπές.
 • ετικέτα εκπομπών M1

  M1

  Απόδειξη ότι τα δάπεδά μας δεν απελευθερώνουν τοξικές ουσίες και είναι άοσμα.
  Απόδειξη ότι τα δάπεδά μας δεν απελευθερώνουν τοξικές ουσίες και είναι άοσμα.
 • PEFC

  Παγκοσμίως αξιόπιστο εμπορικό σήμα για τα προϊόντα ξύλου που προέρχονται από δάση βιώσιμης διαχείρισης.
  Παγκοσμίως αξιόπιστο εμπορικό σήμα για τα προϊόντα ξύλου που προέρχονται από δάση βιώσιμης διαχείρισης.
 • οικολογικό σήμα της ΕΕ

  Οικολογικό σήμα της ΕΕ

  Σήμα περιβαλλοντικής αριστείας το οποίο απονέμεται σε προϊόντα και υπηρεσίες που πληρούν υψηλά οικολογικά πρότυπα καθ' όλη τη διάρκεια του κύκλου ζωής τους.
  Σήμα περιβαλλοντικής αριστείας το οποίο απονέμεται σε προϊόντα και υπηρεσίες που πληρούν υψηλά οικολογικά πρότυπα καθ' όλη τη διάρκεια του κύκλου ζωής τους.
 • Περιβαλλοντική δήλωση προϊόντων (EPD)

  Με την Περιβαλλοντική δήλωση προϊόντων μας αποδεικνύουμε τη δέσμευσή μας να παρέχουμε ακριβείς, αξιόπιστες και συγκρίσιμες πληροφορίες σχετικά με τις περιβαλλοντικές επιδόσεις των πρεσαριστών και ξύλινων δαπέδων μας.
  Με την Περιβαλλοντική δήλωση προϊόντων μας αποδεικνύουμε τη δέσμευσή μας να παρέχουμε ακριβείς, αξιόπιστες και συγκρίσιμες πληροφορίες σχετικά με τις περιβαλλοντικές επιδόσεις των πρεσαριστών και ξύλινων δαπέδων μας.
 • σκανδιναβικό οικολογικό σήμα (κύκνος)

  Σκανδιναβικό οικολογικό σήμα (κύκνος)

  Το υψηλής εκτίμησης Σκανδιναβικό οικολογικό σήμα με έμβλημα τον κύκνο για τα προϊόντα που ικανοποιούν υψηλά περιβαλλοντικά πρότυπα καθ' όλη τη διάρκεια του κύκλου ζωής τους.
  Το υψηλής εκτίμησης Σκανδιναβικό οικολογικό σήμα με έμβλημα τον κύκνο για τα προϊόντα που ικανοποιούν υψηλά περιβαλλοντικά πρότυπα καθ' όλη τη διάρκεια του κύκλου ζωής τους.
Πρεσαριστά, βινυλικά και ξύλινα δάπεδα Quick-Step

Οι προσπάθειές μας για τις ετικέτες των προϊόντων

Λαμβάνουμε συγκεκριμένα περιβαλλοντικά μέτρα για τα διάφορα προϊόντα μας. Μάθετε πώς κατασκευάζονται τα πρεσαριστά, τα ξύλινα και τα βινυλικά δάπεδά μας.