Go to content Go to search
Βιώσιμα ξύλινα δάπεδα Quick-Step

ΒΙΩΣΙΜΑ
ΞΥΛΙΝΑ ΔΑΠΕΔΑ

Ξύλινα δάπεδα Quick-Step: μεταχείριση του ξύλου με σεβασμό

Τα ξύλινα –ή τα κατεργασμένα ξύλινα– δάπεδά μας είναι συνώνυμα της ξεγνοιασιάς και της φυσικής ομορφιάς. Ο μόνος τρόπος για να συνεχίσουμε να απολαμβάνουμε τις ομορφιές που μπορεί να μας προσφέρει ο πλανήτης μας είναι να φροντίζουμε όλα όσα μας παρέχει. Γι' αυτό κατασκευάζουμε τα ξύλινα δάπεδά μας με όσο το δυνατόν πιο βιώσιμο τρόπο.

Οικονομική χρήση του ξύλου


Προστασία των αργά αναπτυσσόμενων δέντρων

Τα δέντρα διαδραματίζουν πολύ σημαντικό ρόλο στην καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής απορροφώντας CO2 και προάγοντας τη βιοποικιλότητα. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να τα μεταχειριζόμαστε με προσοχή, ιδίως τα αργά αναπτυσσόμενα είδη, όπως τη βελανιδιά. Γι' αυτό χρησιμοποιούμε αυτά τα είδη μόνο στις ανώτερες στρώσεις των ξύλινων δαπέδων μας.


Χρήση ανακτημένου ή γρήγορα αναπτυσσόμενου ξύλου

Ο πυρήνας των ξύλινων δαπέδων μας αποτελείται είτε από ξύλο από γρήγορα αναπτυσσόμενα δέντρα (έλατο, εβέα …) είτε από ινοσανίδα υψηλής πυκνότητας (HDF) που κατασκευάζεται από ανακτημένο ξύλο. Αυτό το ξύλο συλλέγεται, για παράδειγμα, από πριονιστήρια, διαδικασίες βιώσιμης δασικής διαχείρισης και συντήρηση του οδικού δικτύου. Ως εκ τούτου, χρησιμοποιούμε διάφορους τύπους ξύλου με τον πιο αποτελεσματικό τρόπο.

Ο πυρήνας των ξύλινων δαπέδων Quick-Step κατασκευάζεται από ανακτημένο ή γρήγορα αναπτυσσόμενο ξύλο

Δημιουργίες από απόβλητα ξύλου

Οι σειρές μας Variano και Intenso είναι δύο από τις πιο πρόσφατες προσπάθειές μας να κατασκευάσουμε βιώσιμα ξύλινα δάπεδα. Δημιουργήσαμε μοναδικά σχέδια χρησιμοποιώντας μικρά κομμάτια ξύλου που διαφορετικά θα κατέληγαν στα απόβλητα. Με αυτόν τον τρόπο, αξιοποιούμε κάθε δέντρο στο μέγιστο δυνατό και σας προσφέρουμε δάπεδα υψηλής ποιότητας για το σπίτι σας.


Βιώσιμη δασική διαχείριση

Το ξύλο μπορεί να γίνει ένας αστείρευτος πόρος αν διαχειριζόμαστε τα δάση μας με βιώσιμο τρόπο. Χρησιμοποιώντας ξυλεία από δάση βιώσιμης διαχείρισης, ο τρόπος προμήθειας της ξυλείας μας δεν συμβάλλει στην αποψίλωση των δασών. Επίσης, χρησιμοποιούμε ξύλο από ελεγχόμενες πηγές, προστατεύοντας τα αρχέγονα δάση και αποτρέποντας την παράνομη υλοτομία με ανάλυση κινδύνου.

Η ετικέτα PEFC –το πιο αξιόπιστο πιστοποιητικό στον συγκεκριμένο κλάδο, μαζί με την ετικέτα FSC– αποδεικνύει ότι προμηθευόμαστε το ξύλο στα ξύλινα δάπεδά μας με βιώσιμο τρόπο.

Τα δάπεδα Quick-Step κατασκευάζονται από ξύλο από δάση βιώσιμης διαχείρισης

Καθαρός αέρας στους εσωτερικούς χώρους


Εσωτερική παραγωγή

Η ποιότητα του αέρα στα σπίτια μας είναι εξαιρετικά σημαντική και επηρεάζεται από πολλούς παράγοντες: από τον αερισμό, τα κεριά, τα καθαριστικά προϊόντα, ακόμη και τα υλικά που χρησιμοποιούνται στους εσωτερικούς χώρους, όπως τα δάπεδα. Γνωρίζουμε ακριβώς τι υλικά περιέχουν τα ξύλινα δάπεδά μας, επειδή κατασκευάζονται στις εγκαταστάσεις μας στον μέγιστο δυνατό βαθμό. Με αυτόν τον τρόπο, καταφέρνουμε να ελαχιστοποιήσουμε τις εκπομπές ΠΟΕ (πτητικές οργανικές ενώσεις) –που μπορούν να σχηματιστούν από τη χρήση κόλλας, βερνικιού και ελαίων– καθιστώντας τα δάπεδά σας απόλυτα ασφαλή για εσάς και την οικογένειά σας.


Εξαιρετικά χαμηλές εκπομπές

Ένα παράδειγμα ΠΟΕ είναι η φορμαλδεΰδη η οποία σχηματίζεται φυσικά στο ξύλο. Οι εκπομπές φορμαλδεΰδης των ξύλινων δαπέδων μας είναι 10 φορές χαμηλότερες από τα όρια της ΕΕ. Αυτό αποδεικνύεται από την ετικέτα A που φέρουν, η οποία είναι ένα υψηλής εκτίμησης πιστοποιητικό διαχείρισης εκπομπών που πιστοποιεί τις πολύ χαμηλές εκπομπές.

Τα ξύλινα δάπεδα Quick-Step έχουν πολύ χαμηλές εκπομπές

Λειτουργία με πράσινη ενέργεια


Τα απόβλητα ξύλου ως πηγή θερμότητας

Η κύρια πηγή θερμότητας για την κατασκευή ξύλινων δαπέδων είναι τα υπολείμματα και η σκόνη ξύλου, που καλύπτουν περίπου το 90% των αναγκών μας. Χρησιμοποιούμε σκόνη ξύλου από τις διαδικασίες παραγωγής μας και ξύλο που έχει φτάσει στο τέλος της ζωής του –που δεν είναι, δηλαδή, πλέον κατάλληλο για χρήση στα δάπεδά σας– για την παραγωγή πράσινης ενέργειας.


Περιορισμός των εκπομπών CO2

Η UNILIN –ο όμιλος πίσω από την Quick-Step– έχει επενδύσει σε δύο εργοστάσια βιομάζας για τη μετατροπή της σκόνης ξύλου και των μη ανακυκλώσιμων αποβλήτων ξύλου σε πράσινη ενέργεια για τις δικές της διαδικασίες παραγωγής και τις ενεργειακές ανάγκες του ευρύτερου κοινού. Επίσης, βασιζόμαστε στην ενέργεια από ανεμόμυλους και φωτοβολταϊκά πάνελ. Ως εκ τούτου, αποτρέπουμε την εκπομπή άνω των 60.000 τόνων CO2 ετησίως.

Η UNILIN βασίζεται στην πράσινη ενέργεια από ανεμόμυλους, φωτοβολταϊκά πάνελ και εργοστάσια βιομάζας

Ελάχιστος περιβαλλοντικός αντίκτυπος


Εφαρμόζουμε τα πιο αυστηρά κριτήρια όσον αφορά την ασφάλεια, την υγιεινή και τη βιωσιμότητα. Για να ελαχιστοποιήσουμε πραγματικά τον περιβαλλοντικό μας αντίκτυπο, χρησιμοποιούμε τη μεθοδολογία αξιολόγησης κύκλου ζωής (LCA), ώστε να υπολογίζουμε σε ποιες φάσεις του κύκλου ζωής των ξύλινων δαπέδων μας μπορούμε να βελτιωθούμε. Από αυτό προέκυψε μια Περιβαλλοντική δήλωση προϊόντων (EPD), την οποία ακολουθούμε σχολαστικά.


Οι ακόλουθες ετικέτες αποδεικνύουν ότι το ξύλινο δάπεδό σας συμμορφώνεται με ορισμένα από τα αυστηρότερα περιβαλλοντικά και υγειονομικά πρότυπα:

 • ετικέτα εκπομπών A

  A

  Ένα υψηλής εκτίμησης πιστοποιητικό διαχείρισης εκπομπών, το οποίο πιστοποιεί τις πολύ χαμηλές εκπομπές.
  Ένα υψηλής εκτίμησης πιστοποιητικό διαχείρισης εκπομπών, το οποίο πιστοποιεί τις πολύ χαμηλές εκπομπές.
 • Περιβαλλοντική δήλωση προϊόντων (EPD)

  Με την Περιβαλλοντική δήλωση προϊόντων μας αποδεικνύουμε τη δέσμευσή μας να παρέχουμε ακριβείς, αξιόπιστες και συγκρίσιμες πληροφορίες σχετικά με τις περιβαλλοντικές επιδόσεις των πρεσαριστών και ξύλινων δαπέδων μας.
  Με την Περιβαλλοντική δήλωση προϊόντων μας αποδεικνύουμε τη δέσμευσή μας να παρέχουμε ακριβείς, αξιόπιστες και συγκρίσιμες πληροφορίες σχετικά με τις περιβαλλοντικές επιδόσεις των πρεσαριστών και ξύλινων δαπέδων μας.
 • PEFC

  Παγκοσμίως αξιόπιστο εμπορικό σήμα για τα προϊόντα ξύλου που προέρχονται από δάση βιώσιμης διαχείρισης.
  Παγκοσμίως αξιόπιστο εμπορικό σήμα για τα προϊόντα ξύλου που προέρχονται από δάση βιώσιμης διαχείρισης.